Konsumenci lubią “eko”
Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w ramach gospodarstwa, bazujący na środkach naturalnych, nie przetworzonych technologicznie. Aktywizując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne w gospodarstwie zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych.
Tym samym nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy, jest w stanie uniezależnić się w dużym stopniu od nakładów zewnętrznych oraz umożliwia rozwój wsi i rolnictwa jako kategorii społecznych i kulturowych.
Rolnictwo ekologiczne cieszy się dużą popularnością w Europie Zachodniej, gdzie konsumenci są skłoni zapłacić więcej za żywność wyprodukowaną metodami naturalnymi. Uprzemysłowienie upraw spowodowało, że żywność stała się niesmaczna, często zawiera nadmierne ilości pierwiastków ciężkich i pochodne nawozów sztucznych. Z kolei rolnictwo ekologiczne powraca do tradycyjnych metod uprawy ziemi, pracochłonnej, przez co kosztownej, ale i bezpiecznej dla zdrowia konsumentów.
Unia dopłaca
Wysokie koszty produkcji przez długi czas odstraszały polskich rolników od tej formy uprawy. Dopiero uregulowanie kwestii prawnych (Ustawa o rolnictwie ekologicznym z 2001 r.; nowa ustawa z 20 kwietnia 2004) i wprowadzenie dopłat spowodowały gwałtowny wzrost zainteresowania i powiększanie się areału upraw. W 2001 roku liczba gospodarstw wynosiła 1787, o łącznej powierzchni ok. 38 tys. ha, w 2002 r. blisko 2000 o powierzchni około 44 tys. ha. Największa liczba gospodarstw ekologicznych została zarejestrowana w województwie świętokrzyskim, lubelskim i mazowieckim. Dwa pierwsze województwa należą do najbiedniejszych regionów Polski – po zainteresowaniu rolników widać, że właśnie w ekorolnictwie upatrują oni szansę na poprawę swojej sytuacji ekonomicznej.
Produkcja tych gospodarstw jest bardzo różnorodna, najczęściej gospodarstwa większe nastawione są na produkcję zbóż, ziemniaków, hodowlę zwierząt. Te mniejsze produkują warzywa i owoce. Gospodarstwa ekologiczne to często małe rodzinne gospodarstwa prowadzące też działalność agroturystyczną, oferując zarówno noclegi, jak i własną żywność.
Gwarantem bezpieczeństwa i przestrzegania rygorystycznych zasad są jednostki certyfikujace, akredytowane w Polskim Centrum Akredytacji zgodnie z normą PN/EN 45011 i nadzorowane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Również w jednostkach certyfikujących można wypełnić wniosek o dopłaty.
Użytki rolne w gospodarstwach ekologicznych w UE (w proc.)
Szwajcaria – 9
Austria – 8,7Włochy – 6,8
Finlandia – 6,7
Dania – 6,2
Szwecja – 5,2
Wielka Brytania – 3,3
Niemcy 3,2
Polska– 0,1
(Źródło: INUG Puławy)
Warunki, jakie musi spełnić gospodarstwo, które chce produkować żywność ekologiczną:
- gospodarstwo powinno być położone w takiej odległości od źródeł emisji pyłów, od zwałowisk odpadów metalonośnych i od dużych ferm zwierzęcych produkujących gnojowicę, aby można było wykluczyć możliwość stałego wpływu zanieczyszczeń,
- nie może być położone w strefie ochronnej zakładu przemysłowego,
- powinno być położone w odległości co najmniej 100 m od drogi o dużym natężeniu ruchu (ponad 500 pojazdów na godzinę) oraz ogrodzone od strony drogi gęstym żywopłotem,
- powinno być położone w takiej odległości od cieków z wodą pozaklasową wylewającą wiosną, aby wykluczyć jej wpływ,
- ilość wody gruntowej studziennej oraz z wodociągu powinna odpowiadać normom krajowym pod względem składu chemicznego i wskaźników mikrobiologicznych,
- ilość metali ciężkich glebie nie może przekraczać wartości progowych.
Co to jest rolnictwo ekologiczne?
·Jest systemem produkcji rolnej opartej na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie.
·Stosuje się w nim nawozy organiczne (zamiast sztucznych) i naturalne nawozy mineralne
·Stosuje się w nim preparaty biologiczne (zamiast pestycydów) oraz naturalne metody ochrony roślin
·Uwzględnia się urozmaicony płodozmian w celu podwyższenia biologicznej aktywności i żyzności gleby
·Materiał siewny i sadzeniowy musi być otrzymywany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
-Dobór gatunków odmian roślin i ras zwierząt jest dokonywany w oparciu o populacje, rasy i odmiany miejscowe z uwzględnieniem ich odporności na choroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz